Dan heb je een diagnose in het autistisch spectrum. Ben je dan gek? Integendeel; Je kunt veel dingen beter dan andere mensen, je hebt talenten die andere mensen niet hebben. Alleen de wereld lijkt jou niet te begrijpen.

Studeren of werken. De maatschappij stelt veel eisen aan je gedrag. Soms begrijp je het allemaal niet en snap je echt niet wat je omgeving van je verwacht. Omgaan met financiën, sociale contacten, hoe gedraag je je op school of op je werk? Veel vragen waarop soms het antwoord niet duidelijk is te geven.

Een relatie, hoe moet dat in een relatie? Wat is een relatie, wat wordt er van mij verwacht? Wederom veel vragen, en dan?

 

Tijdens de begeleiding helpen wij je om antwoorden te vinden op alle vragen die je hebt. We geven geen kant en klare antwoorden maar proberen samen een antwoord te vinden dat bij jou past. Soms moet je jezelf aanpassen aan de maatschappij en soms wil je dat niet. Welke keuze je ook maakt, er zijn altijd consequenties aan verbonden. Door jou te helpen de keuzes bewust te maken en de bijbehorende consequenties te aanvaarden, helpen wij jou om bewuster bezig te zijn met je eigen gedrag. Samen proberen wij te kijken of je jouw gedrag herkent. Je omgeving geeft veel signalen over jouw gedrag, en het is belangrijk om te onderzoeken of zij gelijk hebben. Als je dat gedrag dan herkent, helpen wij jou om een bewuste keuze te maken of je dat gedrag wil veranderen. Erken jij voor jezelf dat je een ander gedrag wilt aanleren? Daarna is het dan tijd om te verkennen hoe je dat nieuwe gedrag kunt toepassen. Bevalt het je? Voelt het goed? Of is er toch nog aanpassing nodig? Samen met je begeleider onderzoek je dit.